2010. november 19., péntek

Népakarattya

Olyan egyszerű, hogy már szép, ahogy Lázár János, a Fidesz új jogügyi vasökle elmagyarázza, miért lehet lebontani a jogállami garanciákat a népakaratra hivatkozva. A Népszabinak adott interjújában teljesen egyértelműen fogalmaz, idézem:
"(...) Az elmúlt három hét vitája azonban – ami talán az elmúlt húsz év egyik legfontosabb vitája volt – nem az Alkotmánybíróságról, nem a jogbiztonságról és nem is az alkotmányról szólt. Valójában arról, hogy egy országnak volt elege a pofátlan végkielégítésekből, ezt hárommillió szavazó megerősítette, és azt követelte, szerezzük vissza ezeket a hatalmas összegeket. Szimbolikus ügy is ez, amelyben sok minden manifesztálódott, például a demokrácia lényege: a választási ígéret betartása gyengíti vagy erősíti a demokráciát, vagyis érvényesül-e az emberek akarata.

– Egy olyan törvényről beszélünk, amit az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondott ki.

– Nem is volt más választása. Az Alkotmánybíróság ebben a mai keretrendszerben semmilyen más döntést nem hozhatott. Ebből azonban nem az következik, hogy a népakaratot figyelmen kívül hagyjuk, hanem az, hogy igazítsunk a rendszeren a népakarat érvényesülése érdekében. Ha a rendszer rossz, akkor nem széttárni kell a kezeket, hanem cselekedni."

A hatályos Alkotmány szerint a halálbüntetés alkotmányellenes (miket beszélek, hiszen ez benne sincs, csak az Alkotmánybíróság vezette le egy határozatában...). Sőt, személyi szabadságától sem lehet senkit önkényesen, törvényes eljárás és bírói határozat nélkül megfosztani.

Pedig milyen szép lenne, ha a sok mocskos tolvajt először jól be lehetne börtönözni, aztán akár fel is lehetne akasztani. Szerintem ez nem lenne ellentétes a népakarattal. Igazítsuk hát hozzá a jogi kereteket! Nem? Tök jó lenne...

Az ugyanis semmiképpen sem fordulhat elő, mint tudjuk, hogy a népakarat a hatalom mostani gyakorlói ellen forduljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése